Szyszki z ryżu preparowanego i krówek kojarzą mi się z czasami szkolnymi. Ostatnio postanowiłam zrobić takie używając zamiast krówek masy krówkowej i też wyszły bardzo dobre.
Składniki:
460g masy krówkowej
150g ryżu preparowanego
Sposób przygotowania:
Masę krówkową przekładamy do garnka i powoli rozpuszczamy. Dodajemy ryż preparowany do ciepłej (nie gorącej) masy i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy małe kulki i pozostawiamy do wyschnięcia. Ja próbowałam formować ręcznie, następnie za pomocą łyżki, ale najlepiej sprawdził się w moim przypadku mały plastikowy "kubeczek" (zatyczka do butelki), nakładałam do niego ryż z masą, dobrze ugniatając a następnie odwracałam - metoda a'la babka z piasku, każdemu dobrze znana :-)
Wygląda smacznie :) Niestety ja i kuchnia to słabe połączenie. :)
OdpowiedzUsuńOj... nie wierzę. Ale jeśli faktycznie nie lubisz to nie ma co się zmuszać :-)
UsuńApetycznie... Szkoda ze nie jem slodyczy...kurcze skusilabym sie ;)
OdpowiedzUsuń