niedziela, 7 lutego 2016

Szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek kojarzą mi się z czasami szkolnymi. Ostatnio postanowiłam zrobić takie używając zamiast krówek masy krówkowej i też wyszły bardzo dobre.
Składniki:
460g masy krówkowej
150g ryżu preparowanego

Sposób przygotowania:
Masę krówkową przekładamy do garnka i powoli rozpuszczamy. Dodajemy ryż preparowany do ciepłej (nie gorącej) masy i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy małe kulki i pozostawiamy do wyschnięcia. Ja próbowałam formować ręcznie, następnie za pomocą łyżki, ale najlepiej sprawdził się w moim przypadku mały plastikowy "kubeczek" (zatyczka do butelki), nakładałam do niego ryż z masą, dobrze ugniatając a następnie odwracałam - metoda a'la babka z piasku, każdemu dobrze znana :-)

3 komentarze:

  1. Wygląda smacznie :) Niestety ja i kuchnia to słabe połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj... nie wierzę. Ale jeśli faktycznie nie lubisz to nie ma co się zmuszać :-)

      Usuń
  2. Apetycznie... Szkoda ze nie jem slodyczy...kurcze skusilabym sie ;)

    OdpowiedzUsuń