Dziś podam Wam przepis na rogaliki orzechowe, przepis jest bardzo prosty. Odkąd pamiętam moja mama robiła ciasteczka właśnie według tego przepisu i zawsze się udawały. Teraz ja również często z niego korzystam i jestem bardzo zadowolona, znikają bardzo szybko z talerza dlatego ja przeważnie robię z podwójnej porcji. Dodatkowym plusem jest to, że można je długo przechowywać, oczywiście jeśli coś zostanie ;-)
Składniki:
20 dkg margaryny palmy
8 dkg cukru
1 jajko
30 dkg mąki
10 dkg mielonych orzechów
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy małe rogaliki (ja z ciasta formuje wałki o grubości około 1 cm następnie kroje je na mniejsze kawałki i zawijam w rogale). Układamy na blachę i pieczemy w temperaturze około 180 st.C do zarumienienia. I gotowe... A ha... później można jeszcze obtoczyć je w cukrze pudrze :-)
ale banalny przepis :).
OdpowiedzUsuńmoże się skuszę jak tylko objemy wszystko ze świąt
Zapraszam do mnie na wyróżńienie Liebster Awards
OdpowiedzUsuńhttp://mamom-polecamy.blogspot.com/2013/04/liebster-award.html
Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie;)
OdpowiedzUsuń