piątek, 10 maja 2013

Kulinarnie - ciasteczka drożdżowe

Dziś polecam kolejny przepis na coś na słodko - tym razem będą to ciasteczka drożdżowe z dżemem, proste i smaczne.


Składniki:
4 dkg drożdży
3 szkl. mąki (0,5 kg)
4 łyżki śmietany
1 margaryna
3 żółtka
cukier waniliowy
* dżem lub ser jako nadzienie
* białko i cukier na górę

Sposób przegotowania:
Wszystkie składniki połączyć, zarobić ciasto, rozwałkować, kroić kwadraty, dać dżem lub ser, złożyć na pół aby powstały trójkąty, miejsce złączenia można docisnąć widelcem aby było ładniej, ja zamiast kwadratów wycinam kółka szklanką i po złożeniu powstają jakby pierożki.
Następnie maczać w białku (uważać aby nie było za dużo, aby nie spływało) i cukrze. Piec do zarumienienia w temperaturze około 150-180 st.C.

3 komentarze:

  1. Wyglądają słodko:) I pysznie... szkoda, że staram się ograniczać cukier:(

    OdpowiedzUsuń
  2. mm pycha ;-) Jutro kopiuje przepis i zabieram się za pichcenie ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, daj znać jak Ci wyszły i czy smakowały :-)

      Usuń